Sunday, November 26, 2006

Perisik Russia Adalah Talam Dua Muka Merisik Untuk Israel

Perisik Russia adalah Talam Dua Muka Merisik Untuk Israel
(Dead Russian Spy was Israeli Double Agent)
November 25, 2006, 9:10 AM (GMT+02:00)
Terjemahan -marhaintua-

Leonid Nevzlin, bekas CEO syarikat minyak dan kini merupakan pengerusi Diaspora Museum di Tel Aviv, berkata bahawa bekas perisik Russia itu pernah tiba di Israel dengan beberapa dokumen rahsia yang mengaibkan pemimpin Russia.. Nevzliln mengagak bahawa kematian Litvinenko ada kaitan dengan maklumat tersebut, dan maklumat itu diserahkan kepada polis London yang menyiasat kematian..


Sumber perisikan DEBKAfile menambah bahawa bekas perisik Russia itu dipercayai merupkan talam dua muka, yakni merisik untuk Russia dan pada waktu yang sama merisik untuk Israel. Peranan ini disebut sebagai ‘double agent’ Beliau juga tealah menjual rahsia perdagangan kepada pelbagai ihak di luar dan di dalam Russia. Antara pembeli maklumat itu adalah warga ‘oligarki’ Russia yang mendapat suaka politikl di Barat.
Livinenko pernah berkhidmat sebagai seorang kolonel dalam Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Russia yang menjalankan perkhidmatan perisikan terhadap para peniaga.

Polis Britain telah menjumpai kesan radioaktif Polonium 210 dalam air kencing Litvienko.
Media London telah menuduh Vladimir Putin sebagai dalang dalam pembunuhan yang kata mereka adalah disebabkan unsur politik.

Sudah tentu hubungan Israel dengan Russia akan terdedah kepada suluhan yang berbeza, selepas ini.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home