Sunday, December 24, 2006

Komedi Malaysia

22/12:
Komedi Malaysia
(The Malaysian Comedy)
THE STRAIGHT TIMES
Ibnu Hakeem - Malaysia Today.net

Terjemahan –marhaintua-

Semasa saya duduk menulis artikel ini, perkataan ‘komedi’ kerap bermain-main di minda. Untuk menyelesaikan kemusykilan, saya cari makna komedi di internet dan mendapati penjelasan berikut:

”Mengikut pendapat Arsitotle tentang tamaddun Barat, komedi Barat bermula dengan ‘komos’ , yakni satu kumpulan lelaki berkumpulan menyanyi, menari dan bersuka-suka dan berjenaka di depan gambar besar ‘phalus’” Ini bermakna sesuatu komedi itu tidak bermula sebagai satu lakonan di atas pentas membabitkan pelakon dan pakaiannya. Apa ayang disebut komos itu merupakan satu peristiwa ataupun majlis pesta di mana orang ramai bersuka ria dan berfoya-foya secara berseronok dan berjenaka.

Kemudian saya dapat pula penjelasan kepada frasa ‘komedi satira’ – jenis yang dilakonkan di atas pentas.

Tajuk sesuatu satira itu adalah berasaskan gerak laku dan perangai manusia. Wataknya termasuklah tukang kelentong, penjenyaah, penipu,, pembohong, tukang karut, ‘ulat’, hiprokrit dan mereka yang mengejar kemewahan dan kaki temberang, kaki borak, dan tukang karut yang pandai memperdaya mangsa. Komedi satira memaparkan banyak jenis komedi yang lain yang dimulakan dengan merujuk kepada keadaan kemewahan watak utama. Namun, dalam kisah ini watak utama itu boleh merupakan seorang yang bodoh, ataupun memang kuat rasuahnya.

Mungkin ada pengecualian dalam bahagian berunsur phallus, segala bayangan dan gambaran tadi sememangnya merupakan contoh komedi yang masih memaparkan orang yang hdiup di Malaysia. Inilah yang menjadi topi penulisan sayaminggu ini. Orang politik sudah tentu sedang berceria, menyanyi dan berdansa, berlagak dan berfoya-foya, menggunakan wang cukai rakyat Malaysia semestinya, dan kini dengan ada perubahan termasuk menggunakan kapal layar pula.

Perdana Menteri dan ahli keluarganya bersama para pembodek mereka, jemaah menteri kabinet, dan para pembodek mereka juga, termasuk juga para pemimpin Barisan Nasional serta pembodek mereka pula, sudah menjadi satu pertunjukan komedi bikinan Malaysia (made in Malaysia) , menghiburkan rakyat Malaysia tanpa hentinya dengan segala lakonan bodoh dan dungu yang mereka pamerkan.

Sesuatu komedi satira berkisar pada unsur-unsur pemegang watak utama. Namun, dalam hal ini, watak utama itu mungkin seorang yang dungu ataupun memang terlslu korup hidupnya. Inilah satu gambaran yang bertepatan dengan keadaan kita. Perdana Menteri Abdulah Ahmad Badawi telah menafikan beliau pernah berada di Turki untuk melihat kapal layar yang berharga RM30 juta, seperti yang dilapurkan oleh akhbar Turki, Huriyet. Kapal layar itu memang mempunyai nama yang amat bertepatan sekali, sempena jenis seekor ular (tedung). PM dilapurkan telah berkata bahawa dia akan meminta akhbar tersebut membuat satu pembetulan, tetapi setakat ini belum pun terjadi. Ini mungkin satu helah sahaja, tetapi tanpa sebarang pembetulan daripada Turki, siapa pula yang akan membuatnya?

Perdana Meneri pernah berkata bahawa wakil rakyat dan keluarga mereka perlu mengishtiharkan harta. Ancaman PM ini tidak pula mengambil kira seorang pelawak politik di Kelang yang mendapat sumber pendapatan daripada restoran sate yang dibinanya secara haram dan beliau juga yang membina sebuah mahligai bernilai RM5 juta – semuanya hasil penjualan satenya konon? Kemudian PM mengistiharkan ahli keluarga beliau tidak perlu mengishtiharkan harta mereka. Bukankah ini satu komedi.

Lelucon yang paling terhangat di Malaysia ialah kisah Bank Negar mengeluarkan duit syiling yang dihiasi wajah Perdana Menteri Inilah pertama kali Bank Negara mengeluarkan duit syiling sendiri dan menggunakan wajah seorang perdana menteri yang masih bernyawa sebagai penghiasnya. Jelas bagaimana Gaboner Bank Negara, Zeti Aziz sudah pandai melaksanakan budaya membodek ke tahap yang menggelikan kita. Sementara itu kita harus ingat belum ada duit peringatan ulang tahun kemerdekaan negara yang ke-50 tahun. {Catatan penterjemah – Zeti Aziz mungkin mengikut arahan si anak menantu yang mahukan duit syiling dicetak begitu.}

Kita boleh melihat gambar Perdana Metneri sedang tidur ataupun berdengkur semasa menghadiri majlis orang ramai, di internet. Nampaknya begitnilah gambran pentadbrian beliau juga. Tetapi PM nampaknya tidak ambil peduli langsung. Dia semacam tidak peduli apa yang sedang berlaku di sekelilingnnya. Dia mudah tertidur begitu sahaja

Kerajaan telah bertindak cepat mengenai kenaikan harga minyak tetapi harga minya dunia sudah turun sekarang ini sehingga lebih 20% daripada harga puncaknya, harga minyak negara tidak pula dikurangkan. Malahan di India yang telah merana kerana campurtangan kerajaan yang menyeluruh dalaam ekonomi negara, telah menurunkan harga minyak. Disebabkan keengganan kerajaan makanya inflasi semakin menjadi-jadi di Malaysia.
Baru-baru ini Kerajaan telah mengumumkan dengan bangganya pengagihan RM1.1 bilion pada bulan Oktober sahaja kepada 30,000 Kontraktor Bumiputra Kelas F. Tetapi berapa banyakkah prodaktiviti yang telah disumbang kepada ekonomi negara.? Papan tanda jalan dan penampan tepi jalan sudahpun bercat. Jalan telah dikorek untuk dibaikki banyak kali terbiar dan terbengkalai kerana kerja yang tidak selesai. Ini adalah disebabkan kontaaktor kecilan itu hilang entah ke mana sejurus wang dibayar kepada mereka. Aduan semacam ini memang ada kebenarannya. Tetpi adakah sesiapa yang ambil peduli?

Demikianlah kisah salah guna wang pembayar cukai. Kalaulah kerajaan berjaya menarik pelabur asing, meggalakkan pelaburan tempatan secara besar-besaran, membesarkan sektor pembuatan, menambah pekerjaan dan menggerakkan ekonomi, barulah kontarktor Kelas F dapat bisnes dan menjalankan perniagaan dengan daya usaha sendiri. Akan tetapi ketiadaan sebarang pertanda bagaimana mahu menarik pelabur asing sambil berdaya saing dengan barangan daripada Chian, Vietnam dan Indonesia, pemberian wang ihsan sebanyak RM satu bilion adalah satu-satunya jalan terbaik yang mampu difikirkan oleh kerajaan.

Malangnya sebahagian besar penduduk di negara ini turut tidur bersama PM mereka. Mereka seolah-olah tidak sedar betapa negara ini sedang menuju satu bencana ekonomi dan politiknya Keadaan ini lebih memburuk disebabkan para menteri turut berubah peranan menjadi orang yang sentiasa lapar, bernafsu serakah yang tidak ada hadnya. Mereka lebih rela berlagak bodoh. Mereka lebih rela melihat negara sendiri jatuh menggelonsor daripada menendang keluar si PM.

Dengan janji mahu melanjutkan lelucon yang ada, anak menantu PM sedang cuba mengusahakan agar Malaysia menjadi tuan rumah Olympics pada 2020 nanti. Ini hanya 4 tahun dari sekarang. Dan dia mengandaikan bahawa dia akan menjadi Perdana Metneri ketika itu nanti.

Sepatutnya rakyat Malaysia sudah mula panik. Mengikut kata seorang tua: “Tikus sudah mula memamah kapal bernama ‘SS Malaysia’. Eloklah cari pelampung yang berdekatan. Ini bukan satu latihan semata-mata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home