Sunday, December 17, 2006

Pembunuhan Kalangan Orang Atasan Ala Malaysia
16/12:

Percaya Atau Tidak: Pembunuhan Kalangan Orang Atasan Ala Malaysia
(‘Believe it or not’: high profile murders Malaysian-style)
Oleh: Ibnu Hakeem - Malaysia-Today
Terjemahan -marhaintua-


Kita kerap tertekan dengan wayang gambar Hollywood yang menonjolkan orang-orang Dunia Ketiga sebagai si tolol, pasukan polisnya begitu korup, dan para pemimpinnya sebagai perancang yang pandai berkomplot. Rakyatnya pun tidak dibiarkan . Kerana mereka juga kerap dimomokkan sebagai kebudak-budakan tanpa kelakuan yang bertamaddun. Fiksen Hollwood sememangnya kerap memaparkan realiti tetapi bukankah ada peribahasa yang berkata bahawa kebenaran adalah lebih pelik dari fiksyen?


Ada satu jurusan di mana Malaysia mengatasi imaginasi Hollywood, malahan boleh memalukan panulis skrip Hollywood ialah kes pembunuah berfrofial tinggi yang telah menggegarkan negara ini sepanjang zaman. Tentu ramai yang tidak tahu, mungkin kerana belum dilahirkan lagi ketika itu, akan kisah pembunuhan Samad ‘Gol’ di Kelantan. Pada satu ketika beliau sedang bersyarah di hadapn khalayak ramai. Tiba-tiba muncul seorang pembunuh upahan yang menghayunkan kapak kecil untuk membelah kepala Samad ‘Gol’ dan membunuhnya serta merta.
.
Kemudian ada kisah seorang Timbalan Menteri Beliau, Mokhtar Hashim yang telah dihukum kerana membunuh saingan politiknya dengan cara yang amat ngeri tetapi tidak pernah didedahkan semasa perbicaraan kerana ada kaitan dengan kisah kebal si mangsa. (Untuk menentukan si mangsa yang dikatakan kebal itu betul-betul mati dia terpaksa ditembak melalui lubang duburnya - penterjemah).

Mungkin, kes yang paling hebat ialah kisah Mona Fendy di mana seorang ahli politik yang ghairah mahu kuasa besar telah kecundang kerana tangkal yang dicarinya tidak menjadi. Tangkal itu tidak dapat membantunya melalui ujian menentukan kekebalannya (Mona Fandy telah mengerat badan Dato’ Mazlan dan menanamnya di Gong Raub Pahang – penterjemah).

Apapun, kisah itu semunya terlalu jauh dalam lembaran sejarah bangsa dan kalaupun ia mengimbau nostalgia ia mugnkin tidak melekat kepada ingatan mereka yang masih hidup ketika itu. Namun, tidak kiralah yang dulu-dulu ataupun yang baru-baru, semuanya mempunyai satu persamaannya -- semuanya mempunyai unsur misteri. Sepanjang siasatan ataupun perbicaraan, banyak persoalan yang hanya tinggal menjadi teka-teki, tidak terjawab hingga ka hari ini, tidak jauh bezanya dengan kisah pembunuhan John Kennedy

Pada November 1988, ada satu pembunuhan kelas atasan yang melibatkan seorang wanita bernama Mustakizah Jaafar. Mengikut lapuran akhbar, Mustakizah telah ditetak hingga mati oleh pembunuh yang tidak dikenali. Mustakizah adalah serong wanita yang cantik dan memilikki satu perniagaan sewa video di Melaka. Kononya, dia ketika itu sedang mengandungkan hasil perselingkuhannya dengan seorang ternama yang amt rapat dengan pucuk kepimpinan yang mencengkam kuasa.

Sebelas tahun kemudian, semasa berucap melancarkan Manifesto Bersama Pilihanraya untuk Barisan Alternatif, menjelang Pilihanraya Umum ke-10 pada November 1999, Lim Kit Siang telah membangkitkan kisah testimoni Anwar Ibrahim semasa perbicaraan beliau.

“Martabat Kerajaan Barisan Nsional telah terancam apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang bersidang pada Jumaat lalu mendengar testimoni mantan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Sri Anwar Ibrahim. Dengan lantang beliau menuduh bekas rakan sekabinetnya dulu berkonspirasi untuk menyingkirkan beliau.....Tersebut kisah pembabitan Megat Junid berkonspirsi untuk menjatuhkan beliau yang bermula sejak Anwar bertanya perihal pembabitan Megat dengan pembunuhan seorang wanita bernama Mustakizah dan tabiat Megat suka berjudi selalu di pejabatnya,” kata Kit siang.

Kemudian muncul kes pembunuhan isteri kedua kepada Raja di Hilir Perak, Hasleza Ishak pada 2002. Empat orang lelaki telah ditangkap, dibicarakan dan dihukm penjara kerana membunuh. Seorang adalah pembantu istana, seorang ialah bomoh, sedangkan yang lain adalah seorang nelayan dan tukang kayu. Perbicaraan itu tidak pun menyerlahkan apakah motif pembunuhan, khususnya penglibatan si tukang kayu dan si nelayn. Untuk membunuh isteri muda Raja di Hilir Perak. Memang jelas ada konspirasi untuk membunuh Hasleza dan mereka telah bertindak kerana mengikut arahan. Tetapi, tidak ada seroang pun yang ditangkap dan didakwa kerana menjadi tukang rancang keseluruhan konspirasi itu. Kenapa?

Si pembantu istana dan si bomoh telah pun dibebaskan setelah merengkuk dalam penjara selama tiga tahun setengah. Dua orang lagi yang dulunya dikenakan hukuman 20 tahun penjara dapat izin mahkamah untuk dikurangkan hukuman kepada 14 tahun sahaja. Selalunya banduan perlu menjalani dua pertiga tempoh hukumannya selepas satu pertiga itu dipotong kerana baik-laku. Jadi merka mungkin merengkuk di penjara untuk sembilan tahun. Oleh kerana pembunuhan terjadi pada 2002, dua orang pembunuh yang didapati bersalah tadi akan dibebaskan pada 2011, yakni lima tahun dari sekarang.

Selepas itu muncul lagi satu kes pembunuhan membabitkan masyarakat kelas atasan degnan terbunuhnya Norita Shamsudin pada 2003. Seorang yang tidak besalah, Hanif Basree telah ditangkap dan didakwa kerana membunuh kekasihnya, konon. Sejak dari mula lagi Haniff kelihatan lebih sebagai orang ngok yang mudah dikelentong. Memang jelas dari awal perbicaraan lgi Haniff akan dibebaskan dari segala tuduhan.

Memang terdapat banyak perkara yang amat ganjil dalam kes itu – antaranya ialah lapuran berita TV pada 14 Disember 2003, mengatakan bahawa KPN ketika itu, Datuk Seri Mohd Bakri Omar, telah mentakrifkan kes itu di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)

Gambar Otopsi


Norita telah didapati terbunuh di satu apatmen yang disewanya di Sri Hartamas di mana mayatnya telah dijumpai oleh rakan sebiliknya. Mengikut testimoni mahkamahdua orang matagelap polis adalah yang mula-mula sekali tiba di tempat kejadian dan dengan serta- merta telah menutup pintu bilik untuk bersendirian dengan mayat Norita lebih dari dua jam. Pasukan penyaisat polis tiba di tempat kejadian hanya selepas itu. Rakan sebilik Norita telah menyatakan di mahkamah bahawa kali pertama dia (bersama seorang rakannya) terjumpa Norita si mati berada dalam keadaan terbaring dengan kaki terkangkang, tetapi sejurus dua orang matagelap itu pergi, dia mendapati mayat Norita sudah diikat tangannya di bahagian belakang.

Mereka telah menjumpai telfon bimbit Norita dan adalah dipercayai beliau memang ada membaut dan menerima panggilan yang melibatkan seorang ternama (VIP) pada malam dia dibunuh. Panggilan telefon itu tentu sekali dapat membuka kunci rahsia mengenai keadaan kematian. Akan tetapi kenapakan Pendakwaraya tidak pernah mengemukakan rekod telefon Norita di mahkamah? Apabila bahan bukti yang amat penting semacam ini sengaja diketepikan, Pendakwaraya sengaja melemahkan kes itu. Itu sebabnya Hanif Basree berjaya keluar bergaya tanpa perlu mempertahankan dirinya.


Sebagai rumusan; seorang insan yang tidak bersalah telah ditangkap, kemudian dibicarakan sebelum dibebaskan. Keadilan telah dilaksanakan, konon. Yang pentingnya kes itu sudah ditutup. Selepas dua minggu, semua orang akan melupakannya untuk terus hidup semacam biasa. Sehinggalah muncul satu lagi pembunuhan melibatkan orang ternama.

Kini pada 2006, sekali lagi kita ada kes pembunuhan melibatkan golongan atasan. Inilah kes Altantuya Shaaribuu, seorang wantia berusia 28 tahun yang telah ditembak mati, kemudiannya dihancurkan jasadnya dengan menggunakan peledak C4. Orang yang araif dengan penggunaan C4 berkata, peledak yang digunakan untuk menghancurkan Altantuya adalah mencukupi untuk merobohkan sabuah bangunan empat tingkat. Di mana dan bagaiman mereka memperolehi peledak C4? Siapakah yang mempunyai kuasa mengeluarkan C4 dalam bungkusan yang besar seperti itu?

Pada mulanya Altantuya telah ditembak untuk membunuhnya. Jelas, dia telah diletupkan untuk melupuskan apa juga kesan mayatnya. Ini bererti bahawa untuk mengebumikan mayatnya dianggap tidak mencukupi untuk menyembunyikan apa yang mahu mereka sorokkan. Itu sebabnya terlalu banyak spekulasi, semacam dalam kes kematian Mustakizah dulu juga. Altantuya dipercayai telah mengandung ketika dia mati. Menghancurkan jasadnya sudah tentu menyulitkan pencarian DNA janin kandungannya. (Sekaligus menafikan kemungkian mengesan siapa bapa kandungan itu).

Dua orang anggota UTK , Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar, dan seorang analis poltiik Abdul Razak Baginda yang ternyata rapat dengan Timbalan Perdana Menteri, Najib Tun Razak telah didakwa kerana kematian Altantuya. Ada seorang polis wanita, yang terlibat dalam kes itu gara-gara keretanya digunakan untuk menculik Altantuya, tidak pula dikenakan tuduhan. Kenapa? Polis wanita yang khusus ini dipercayai menjadi eskot ataupun pengawal peribadi kepada seorang ternama di peringkat atasan..

Apabila kes itu dibicarakan pada 14 Disember di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Timbalan Pendakwaraya, Salehudin Saidin, telah mencetuskan keraguan lagi apabila beliau mengumumkan bahawa selain tiga orang tertuduh yang membunuh tidak ada orang lain yang terlibat. Bukankah ini satu perkara yang mesti ditentukan oleh Mahkamah? Seandainya Mahkamah mendapati ketiga-tiga yang tertuduh tidak bersalah, tentulah ada orang lain yang menjadi pembunuh. Kalau Mahkamah mendapati ketiga-tiga tertuduh itu bersalah, ia tidak bermakna tidak ada orang lain yang terlibat. Kenapa pula polis wanita itu tidak didakwa setidak-tidaknya kerana bersubahat dengan penculikan Altantuya?

Pengunduran seorang peguambela ternama, Dato Shafee Abdullah sebagai peguambela adalah dianggap pelik. Shafiee telah mengumumkan kepada media bahwa Razk Bagidn tidak bersalah. Perkara pelik lain dalam kes ini ialah si tertuduh pada mulanya direman di Mahkamah Session Kuala Lumpur sedangkan kesalahan telah dilakukan di Shah Alam. Kemudian, Razak Baginda telah dibebaskan tanpa ikat jamin. Yakni memang ada ikat jamin yang ditetapkan tetapi tidak ada sebarang pembayaran wang telah dibuat. Sekali lagi ini telah ditentukan oleh mahkamah Kuala Lumpur dan bukannya di Shah Alam.

Akan tetapi seperti yang terjadi kepada Hanif Basri dalam kes pembunuhan Norita Shamsuddin, media arus perdana yang mudah dipulas telinga, telah menonjolkan Razak Baginda sebagai seorang lelaki yang baik-baik sedangkan Altantuya ditonjolkan sebagai seorang wanita peleseran yang mempunyai sejarah yang diragukan. Sekarang kita tunggulah bagaimana perbicaraan akan dikendalikan. Apakah segala bahan bukti yang penting-penting akan dikemukaan semasa perbicaran? Apakah saksi yang penting-penting akan dipanggil untuk memberi keterangan di mahkamah? Apakah wujud janin dan apakah identiti ayah si janin itu dapat dikenali? Dan akhir sekali nanti, bolehkah kes itu terhumban ketepi seperti banyak kes pembunuhan melibatkan orang ternama sebelum ini?


Mungkin juga semacam kes Hanif Basree, Razak Baginda akan didapati tidak bersalah dan bebas keluar daripada kes itu nanti. Apabila menyebut pembantu penjenayah dalam kes pembunuhan semacam itu, setakat ini tidak ada seorang pun yang pernah dijatuhkan hukuman mati Sebelum ktia sedari, para pembunuh Hasleza Ishak akan dibebaskan daripada penjara. Yang amat penting lagi antara semua ini, kes itu akan ‘ditutup’ dan rakyat Malaysia akan beralih pandang kepada perkara lain lagi seperti kes kenaikan harga tol ataupun kemungkinan kenaikan harga minyak pada awal tahun hadapan.


Terjemahan -marhaintua-

.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

for your information. this pictures are BULLSHIT!!!!!!!!!!!!!!! don't assume that we are so stupid to be BLUFFED by you!!!!!!!!!!!!!

5:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tanggal 12 Feb 2013 aku baca blog ini yang mengimbau pelbagai sejarah tentang pembunuhan high profile. Adalah diminta pihak pimpinan Pakatan Rakyat angkat balik cerita ini untuk by election PRU-13 tidak lama lagi. Semuga menjadi kesedaran kepada semua orang melayu kita hari ini.

11:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

apa yang ko merepek abang berada...jodoh maut suma kat tangan tuhan...kematian tu xde kene mengena ngn politik...jangan jadi bodoh dan banggang fam...balik umah cuci kaki,cuci muka law x ko merapu lebih2 nanti mak marah k...

9:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ada orang yg jenis bijak pandai mengatakan jodoh maut kat tangan..rasanye hal tu semua orang tau..tp kematian ada sebabnye..penulis blog mengaitkan kematian tu dgn politik..so ape yg merepeknye..

11:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Shit!!! Babi... klu ko tk tau psl arwah akak aku mustakizah jgn tulis kt sini. Jmpa kt neraka

12:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Puki taik lah kakak kau .jgn kuat melancap sangat sbab otak kau bodoh

12:49 PM  

Post a Comment

<< Home