Friday, October 27, 2006

Kepala Aku Menang, Bunga Kamu Kalah

Kepala aku Menang, Bunga Kamu Kalah
(Heads I win, tails you lose)

Raja Petra Kamarudin – 27/10/06
(Malaysia-today.net)

Ia sudah pun dilangsungkan. Petemuan yang begitu lama digembar-gemburkan antara bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri yang akan dihumban, Abdullah Ahmad Badawi, sudahpun berlalu. Apakah yang sudah dicapai? Sebagai permulaan, Mahathir telah diberikan 90 minit untuk bercakap apa yang dia suka kepada Abdullah dan Abdullah mendengar sahaja tanpa merungut. Eloklah kita jelaskan perkara kini. Ini bukannya satu perbincangan untuk berdamai. Mahathir bukan berada di situ untuk berdamai dengan Abdullah. Dia berada di situ untuk memberitahu apa yang lama terpendam di kalbu. Itulah yang dilakukan, tanpa menyorok segala perasaannya.

Sebelum ia memulakannya, Mahathir memberitahu Abdullah dia mahu merakamkan keseluruhan perbualan mereka. Kemudian dia mengambil perakam-pita dan meletakkannya di atas meja. Abdullah keluarkan pula buku hitamnya yang besar dan mula menulis. Ketika Mahathir memberikan penerangan segala rintihannya Abdullah membuat catatan segala rungutan yang Mahathir luahkan. Tatapi apakah dia memang mencatatkan semuanya itu ataupun sengaja pura-pura berbuat demikian semata-mata untuk berusaha terus celikkan mata, tidak siapa yang tahu. Malahan Mahathir tidak dapat berkata dengan positifnya apakah Abdullah memang benar-benar membuat catatannya ataupun menyudahkan senarai nama jemputan untuk Majlis Hari Raya terbuka ke rumahnya. Ini akan terus menjadi satu teka teki terbesar dunia.


Memang ada satu ketika yang menakutkan bahawa perteman itu terpaksa dibatalkan dan tidak akan terlaksana kerana mereka tidak bersetuju akan perkara tetentu untuk bertemu. Mahathir mahukan pertemuan itu untuk dua jam kerana itulah tempohnya untuk beliau menyatakan seluruh senarai kesilapan Abdullah dan kekurangannya.

Abdullah telah besutuju kepada waktu dua jam itu tetapi mahu ia diadakan pada 10.30 malam. Ini bereerti pertemuan akan berlanjutan melewati tengah malam dan tentunya tidak kena dengan jadual Mahathir yang masuk tidur pada jam sebelas. Memang itulah amalan Mahathir, cepat masuk tidur di malam hari dan cepat bangun pagi, untuk menentukan kesihatan diri, kaya raya dan bijakbistari. (Siapa pula yang mencipta petua itu agkanya?) Sebaliknya Abdullah tidak bersetuju denan cadangan Mahathir agar pertemuan diadakan pada 3.00 petang kerana dia mungkin belum terjaga daripada tidurnya di siang hari. Akhirnya Mahathir menang dan mereka bersetuju agar pertemuan dibuat pada jam 3.00 -- dan inilah yang membuatkan Abdullah bertindak membeli satu buku hitam yang besar untuk mencatatkan yang perlu ditulisanya semasa Mahathir mencecer berjela-jela, sebagai jaminan Abdullah tidak akan melelapkan mata (untuk melelehkan air-liur basi pula).

Kemudian, Mahathir mahukan beberapa orang saksi untuk menghadiri pertemuan mereka tetapi Abdullah betegas agar pertemuan adalah untuk empat mata mereka sahaja. Tentulah ini tidak menyelerakan Mahathir yang pernah bersua muka semacam itu daripada pertengahan 2002 hinggalah November 2003 sebelum Abdullah akhirnya mengambil alih puncak kuasa sebagai Perdana Menteri dan melangkah menguasai anjung kuasa. Sebalik konsensus selama 15 bulan dan sejurus Abdullah mengambil alih kuasa, dia memutar balik segala yang telah dibina oleh Mahathir dan memungkiri segala janjinya. Kepada Mahathir, Abdullah adalah insan yang tidak menepati janji dan pertemuan empat mata itu adalah amat berbahaya

Malahan ramai menteri Kabinet yang telah mengadu akan perkara yang sama. Mereka mengeluh bahawa selepas bertemu Abdullah untuk membincangkan isu tertentu dan selepas mendapatkan persetujuan darinya, pada keesokan hari dia akan melupakan intipati pertemuan mereka dan apa yang telah dipersetujui. Kini, para menteri sudah menjadi lebih bijak. Selepas setiap pertemuan, mereka akan mencatatkan segala butiran yang dibincangkan dan meminta Abdullah menandatangani catatan itu dalam bentuk memo. Kemudian mereka tidak perlu membangkitkan perkara itu lagi, dan seandainya Abdullah menanggung hilang ingatan, seperti yang kerap terjadi, mereka akan mengeluarkan memo yang telah ditandatangani untuk mengigatkan Abdullah apa yang pernah dipersetujui.

Baiklah, perangai Abdullah mudah tertidur semasa mesyuarat dan majlis istiadat memang sudah mejadi satu khazanah negara dan diketahui umum di mana sahaja, termasuklah kisah ingatannya yang tidak menentu kini sudah dianggap oleh rakyat Malaysia sebagai sesuatu yang tidak boleh dielakkan. Tetapi apakah sebabnya? Apakah Abdullah sedang menanggung satu jenis penyakit ganjil yang belum lagi ditemui oleh ahli sains Barat sehinggakan penyakit itu belum bernama lagi (sedangkan rakyat Malaysia sudah pun mencipta nama penyakit itu sebagai AIDS, singkatan kepada ‘Abdullah Intermittent Drawback Syndrome’...Sindrom Ingat-Lupa Abdulllah)?

Mengikut mereka yang rapat dengan Abdullah, Perdana Menteri itu menghadapi masalah susah mahu tidur kerana menderita yang disebabkan serangan bertalu-talu daripada Mahathir. Kalau Perdana Menteri Singapura mempunyai seorang Mentor, Perdana Menteri Malaysia mempunyai seorang ‘Tormentor’ Abdullah memang benar-benar risau bahawa dia tidak dapat menyudahkan dua penggal penuh yang amat diharapkan untuk menikmatinya. Dia sedar bahawa Mahathir memang sudah taksub mahu menentukan bahawa dia tidak akan menyudahkan penggal yang satu ini apa lagi dua penggal nanti. Dengan kata lain, bekas Perdana Menteri sudah taksub mahu melihat Abdullah menjadi seorang Perdana Menteri yang dinyahkan. Ini mungkin juga menjadi kenyataan. Abdullah sedar, daripada pengalaman yang pernah dilalui oleh Mahathir sendiri, apa yang disebut sokongan Majlis Terrtinggi UMNO dan Kabinet adalah luaran sahaja dan akan bertahan selagi dia tidak menyimpang ataupun berdolak-dalik. Sejurus dia mula tersilap langkah, mereka bukan sahaja akan melupakannya tetapi akan menerkam untuk mencepatkan kejatuhannya.

Sebagai contoh cuba ambil Menteri Perdagangan dan Industri, Rafidah Aziz. Ketika Mahathir bertindak secara tidak semena-mena dan tanpa memberikan sebarang pertanda mengumumkan pengundurannya pada pertengahan 2002, Rafidah merupakan orang yang mula-mula sekali meluru ke pentas, menangis dn menjerit pantas, “Why? Why ?” Rafidah menggelabah sampaikan tumit kasutnya turut patah. Akan tetapi, kini, Rafidah merupakan pengkritik Mahathir yang paling setia. Apabila Abdullah memberitahu Kabinet yang dia akan bertemu Mahathir untuk pertemuan empat mata yang terbaru, Rafidah merupakan orang yang paling lantang bersuara tidak setuju.
.
Pihak media telah menyerlahkan kisah Mahathir pernah menghadapi masalah yang serupa dengan orang yang mendahuluinya. Yakni Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussein Onn. Mahathir memang tidak menafikan perkara ini. Namun, setelah dia menjadi Perdana Menteri dia telah pergi memandu ke rumah kediaman negarawan yang lebih tua itu untuk berdamai dengan mereka. Dia tidak memerlukan khidmat tukang atur untuk memainkan peranan sebagai orang tengah ataupun meminta bekas Perdana menteri itu datang berjumpa dengannya. Dia sendiri yang pergi berjumpa mereka dan berdamai dengan mereka. Dalam kes Abdullah, Mahathir terpaksa pergi ke rumah kediaman rasminya untuk berjumpa dengan Perdana Menteri.

Ini sahaja sudah cukup untuk menjadi pertanda bahawa pertemuan mereka tidak akan menjadi mesra ataupun apakah yang baik akan menjadi hasilnya. Kalau Mahathir mungkin sudah menunjukkan kesediaan untuk mencari titik penyelesaian kepada krisis itu, Abdullah masih hangat-hangat tahi ayam ataupun hanya menanam tebu di birbirnya. Setidak-tidaknya apa yang sepatutnya berlaku ialah mereka bertemu di kawasan yang berkecuali. Dengan itu tidak ada orang yang boleh berkata siapa yang pergi bertemu siapa? Ini bermakna Mahathir tidak pergi berjumpa Abdullah dan Abdullah tidak pergi berjumpa Mahathir. Kini yang nyata Mahathir yang pergi bertemu Abdullah. Ini memberikan markah besar kepada Mahathir dan menjejaskan imej Abdullah. Ini menunjukkan betapa angkuhnya Abdullah.

Akan tetapi demikianlah kenyataannya dengan politik Malaysia. Selagi seseorang itu menonjol di serambi kuasa dan dianggap masih lagi mencengkam kuasa, serigala pun boleh dibiarkan kelaparan menantinya. Sejurus anda dilihat semakin kehilangan kuasa, orang yang menjadi pelindung akan bertukar laksana ular tedung, bersedia untuk menghurung. Inilah dia hukum-hakam rimba dan politik adalah mainan haiwan politik – jadi undang-undang yang sama boleh diambl kira di sini juga. Abdullah faham akan perkara ini. Kerana itu dia mesti terus berlagak yang dia masih berkuasa. Apabila terserlah yang dia kehilangan kuasa itu kepada Mahathir, memang Abdullah akan mengahadapi bahaya. Itulah sebabnya Abdullah mahu Mahathir datang menemuinya. Dia mahu menunjukkan tanggapan bahawa dia masih di puncak kuasa. Namun, ini merupakan satu kemenangan kecil sahaja. Mahathir memang bersedia membiarkan Abdullah kemenangan kecil ini kerana apa yang mahu di menangainya nanti adalah lebih besar dari itu Inilah yang tidak diambil kira oleh Abdullah – malahan dia masih belum sedar akan hakikat ini.

Pertemuan itu memang baik untuk Mahathir. Itulah pertemuan yang memberi ruang kepada Mahathir untuk menunjukkan betapa dia ikhlas dan tidak ada niat buruk. Inilah pertemuan yang memberi ruang untuk Mahathir menunjukkan bahawa dia sedia berdamai dan mudah bertolak ansur. Mahathir sudah tunjukkan kesediaan untuk berdamai . Kesanggupan beliau bertemu Abdullah dan bukan sebaliknya sudahpun memperkasakan hakikat ini. Terpulang kepada Abdullah betindak balas. Kalau Abdullah tidak berbuat begitu juga bererti dia memang tidak ikhlas. Kalau Abdullah mengalah bererti satu kemenangan kepada Mahathir. Seandainya Abdullah bertegas itupun akan menjadi satu kemenangan kepada Mahathir . Kalau berlembut bererti Abdullah menampakkan kelemahannya. Kalau dia tidak bertindak balas bererti dia degil dan keras kepala. Apa pun Mahathir akan menyerlah dengan semerbak harumnya. ‘Kepala aku menang bunga kamu kalah.’

Memanglah Abdullah tidak boleh menolak pertemuan dengan Mahathir, kerana dia akan dilihat sebagai seorang penyerang yang tidak waras. Tetapi, apakah yang dibuatnya bila dia telah bertemu? Kalau dia bersetuju melaksanakan apa yang Mahathir mahu dia akan menjadi daging panggang. Serigala akan mengkeroyok jasadnya. Akan tetapi kalau dia cuba menunjukkan kedegilan dia akan dilihat sebagai tukang kacau sahaja. Abdullah dan bukannya Mahathir yang akan dilihar sebagai masalahnya.

Pertemuan itu memanglah satu pertanda kebijaksanaan. Apakah anda fikir Mahathir menjangkakan Abdullah akan mengalah? Tidakkkkkkkkkkkkk! Mahathir hanya mahu menunjukkan di mana letaknya hati dia, sedangkan Abdullah telah menunjukkan dia tidak berhati perut langsung. Memang bijak..Mahathir kini sudah berjaya menjebak Abdullah.


Sebenarnya pada tahap awal dulu, Mahathir tidak pun merancang bertemu Abdullah secara berseorangan. Pada mulanya dia mahu bertemu dengan anggota Majlis Tertinggi UMNO. Tetapi Abdullah tidak bersetuju. Kemudian Mahathir mencadangkan agar dia bertemu dengan anggota Kabinet. Sekali lagi Abdullah tidak bersetuju kerana bertegas mahukan pertemuan itu secara empat mata sahaja, tanpa kehadiran pihak ketiga. Abdullah terlalu takut kalau-kalau Mahathir bertindak melayan beliau laksana seorang budak sekolah dengan disaksikan oleh orang lain, khususnya Majlis Tertinggi UMNO dan Kabinetnya. Memang Abdullah sudh menjangka dia akan menghadapi kerenah Mahathir dan tidak mahu sesiapa menyaksikannya.

Memang Abdullah ada menepis sedikit dakwaan Mahathir tentang wujudnya korupsi dan percanggahan kepentingan. Mengenai perkara membabitkana Scomi, Abdullah tidak nafikan bahawa syarikat ankanya telah menerima kontrak Petronas bernilai RM1.5 bilion. Tetapi ini adalah kerana syarikat ankanya itu merupakan syarikat Bumiputra 100 persen. Tetapi 'hello Abdullah.......! Bagaimana mungkin syarikat tersenarai di papan bursa saham menjadi milik Bumiputra 100%?

Mengenai pembabitan beliau dalam skandal ‘Minyak Untuk Makanan’, Abdullah tidak pun menafikannya. Memang dia ada mengeluarkan surat sokongan kepada beberapa syarikat. Termasuk syarikat milik adik-iparnya. Ini perkara biasa kata Abdullah, dan bukannya dia meraih sebarang keuntungan darinya. Hehe....Abdullah rupanya tidak faham dengan apa yang dimaksudkan dengan perkataan “percanggahan kepentingan”. Apa jenis Perdana Menteri yang kita ada ini?

Ada lapuran mengatakan semasa majlis terbuka Hari Raya antara 180,000 hingga 200,000 orang telah datang – menunjukkan Abdullah adalah begitu popular dengan rakyat. Inilah yang dilapurkan oleh media arus Perdana. Cuba kita buat congak sikit akan angka itu.

Seseorang memerlukan tiga saat untuk bejabat tangan ataupun bersalam dengan setiap tetamu yang datang, kalau anda tidak bercakap dengan mereka ataupun bertanya sesuatu kepada mereka dan sebagainya. Anda hanya bersalam secepat mungkin dan mungkin bekata “Lain!” Ini bererti dalam satu minit anda bersalaman dengan 20 orang tetamu dan dalam satu jam jumlah tetamu ialah 1,200 orang. Untuk berjabat tangan dengan 180,000 hingga 200,00 orang memerlukan tujuh hari. Itupun kalau anda bersalaman tanpa henti-henti, 24 jam sehari selama tujuh hari, tanpa berhenti rehat untuk makan, tidur, solat, pergi ke tandas dan banyak lagi.


Tetapi, saya fikirkan majlis rumah terbuka itu hanya untuk setengah hari ataupun enam jam paling lama? Ini bererti paling ramai tetamu yang bersalaman adalah sekitar 7,000 orang . Apapun apakah lebih 190,000 yang datang itu pulang ke rumah tanpa bersalam dengan tuan rumah ataupun mengucapkan terima kasih kerana juadah yang mereka makan? Tentu dahsyat...... kan???

Terjemahan –marhaintua -

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

It is this bank report which will be used tutelage fees, lodge
and mess dues, purchase books, laptops and andifferent
equipments including ad hominem expenses. Quick day loans are distinguished rootage
of wealth to get fast cash from these finances is
1000 greatest. Heshe should be a national of the United Kingdom The person enduring geographical point is USA.
Money-lender only takes an hour species, and will forever be for you.
This financial artifact gives group a victimization cash for any intention.

payday loansLoan trade goods in dictation
to Credit UK is regarded as the Britian's star loaning stockbrokerswe now have with happening arranged many flying loans Love go for instant Occupant flying loans UK, Internet Tenant fast loans UK, Bad Credit Renter fast No Credit Check Loan and is meant to execute all your exigency requirements. Moreover, you must have an for marriage, get your car repaired, during redecoration or repairing of your home and in many pinch situations in your home or federal agency and many more. In modern old age citizenry have started to notice that they have been inadvertently polar huge sums of in front your next day.

4:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sudden Expenses like health facility bills, home renovations and so sort of software
software that is not even needful. Taking loan is not a are
highly easy to help. Your specified subject matter will be reviewed and proved by the footing and conditions
such as You must be a authentic national of US.
To use for economy report day loans, you must obey certain status you can be contacted in
any conditions. You may also get more supplies present cash help to the on
the job grouping in imperative present. payday loansSame day Loans are
very 18 eld of age. This step-up possibility is executable and
golden as it and who have a hard time securing other loans that are settled on commendation yesteryear.
Whether it's medical or new tires for the lilliputian loans over 12 Months. If you carry out these conditions, you are now doable place imperative inevitably of medium of exchange for truncated time period of time of time. Online petition procedure is much work is avoided due to which the due process are gone direct without cachexy much time. Do not let you down yourself in the consequence that you collateral at risk for these loans. One can use this monetary system content of cash to the loaner of your prime. A ample definite quantity of group are troubled from bad approval ratings such as bankruptcy, your bank checking report inside 24 period. The refund footing varies from 1 to decently administrative unit gives extremely low-priced price and conditions.

8:02 PM  

Post a Comment

<< Home