Wednesday, November 22, 2006

Bagaimana Mereka Berbohong Kepada Parlimen

Bagaiman Mereka Berbohong Kepada Parlimen
Raja Petra Kamarudin
Malaysia-today.net 222.11.06
Terjemahan -marhaintua-


Berikut adalah petikan daripada sidang parlimen pada 15 November, 2006.

Tuan Salahuddin bin Ayub [Kubang Kerian]: Penjelasan.

Tuan Pengerusi [Datuk Dr. Yusof bin Yacob]: Ya, Kubang Kerian Yang Berhormat.

Dato’ Zainal Abidin bin Osman: Sila.

Tuan Salahuddin bin Ayub [Kubang Kerian]: Terima kasih Tuan Pengerusi, saya tertarik tadi dengan jawapan Timbalan Menteri bahawa komitmen Yang Amat Berhormat Perdana Menteri untuk membasmi kemiskinan ini khususnya di kawasan luar bandar. Dengan saya memetik ucapan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri semasa memberikan taklimat kepada perwakilan UMNO baru-baru ini bahawa beliau telah memperuntukkan sebanyak 600 juta lagi untuk projek pembangunan luar Bandar. Kita ucap terima kasih di atas komitmen ini tetapi yang meragukan saya adalah apabila kenyataan itu menyatakan bahawa ianya akan diagihkan kepada UMNO Bahagian dan mengikut laporan seorang Ketua Bahagian UMNO yang tidak mahu namanya disiarkan bahawa setiap UMNO Bahagian akan mendapat 3 juta ringgit tetapi saya ingin penjelasan di sini adakah duit ini peruntukan-peruntukan kerajaan ataupun duit daripada poket UMNO sendiri, 600 juta ini minta penjelasan kerana disebut inilah projek untuk pembangunan luar bandar, terima kasih.


Dato’ Zainal Abidin bin Osman: Terima kasih Yang Berhormat kerana membawa soalan ini. Kementerian belum lagi dimaklum tentang 600 juta yang ingin dikemukakan kepada projek-projek luar bandar tetapi menerusi apa yang kita lihat daripada media akhbar, 600 juta ini adalah diberi oleh duit kerajaan Barisan Nasional dan bukan duit UMNO dan akan dibagikan kepada ICU melalui SDO, dan tidak ada faktor yang disebut di sini tentang ketua-ketua bahagian mengikut apa yang difahamkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah secara rasmi.


Lihat pula kepada Surat Timbalna Meneri Kerjaraya.TMKRM/0033/2013 November 2006

Ketua Pengarah Kerja Raya
Ibu Pejabat JKR
Tingkat 5, Blok F
Kompleks Kerja Raya
Jalan Sultan Salahuddin
50582 Kuala Lumpur

u/p: YBhg. Dato’ Ir. Mohamad Razali Othman

YBhg. Dato’

Perlaksanaan Projek Kecil Kawasan Parlimen di Semenanjung Malaysia dan Sabah

Dengan segala hormatnya saya ingin menarik perhatian YBhg. Dato’ di atas pemgumuman YAB Perdana Menteri pada 13 November 2006 di Putra World Trade Centre.

2. Untuk makluman YBhg. Dato’, YAB Perdana Menteri telah mengumumkan pelaksanaan projek-projek kecil di Semenanjung dan Sabah dengan nilai keseluruhan RM600 juta (Ringgit Malaysia Enam Ratus juta). Pecahan kecil untuk setiap kawasan Parlimen adalah sebanyak RM3 juta (Ringgit Malaysia Tiga juta) dan projek ini perlu dilaksanakan dalam tempoh 2 bulan.

3. Sehubungan itu, saya memohon kerjasama YBhg. Dato’ untuk mengambil tindakan proaktif bagi melaksanakan arahan YAB. Perdana Menteri melalui JKR Daerah dengan mengarahkan seluruh Jurutera Daerah mengadakan perbincangan dengan pemimpin tempatan bagi menentuan kerja dan lain-lain.

4. Segala kerjasama dan tindakan segera YBhg. Dato’ atas perkara ini diucapkan ribuan terima kasih.

Sekian,

Yang ikhlas,

(tt oleh: DATO’ Ir. MOHD ZIN MOHAMED)

s.k.1. YAB. Dato’ Seri Abdullah Hj Ahmad BadawiPerdana Menteri Malaysia
2. YB. Dato’ Seri Samy VelluMenteri Kerja Raya
3. YB. Senator Tan Sri Dato’ Nor Mohamed bin YakcopMenteri Kewangan IIPerhatikan beberapa perkara penting dalam surat itu.

1) Surat itu bertarikh 13 November, 2006 DUA hari sebelum bersidangnya Parlimen sessi 15 Nmovember, 2006.

2)Surat itu bertarikh 13 November 2006, yakni HARI YANG SAMA Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan perkara itu dalam pertemuan ‘pre-council’ di Ibupejabat UMNO Malahan, surrt itu telah disiapkan sebelum Abdulah emmbuat pengumuman pada hari yang sama. .

3) Surat yang ditandtangi Timbalan Menteri Kerjaya dan disalinkan kepada Perdana Menteri, Menteri Kerjaraya dan Meneri Kewangan II . (Ini bererti Timbalan Menteri Kerjaraya telah mendahului mereka yang lebih berpangkat darinya.—dan boleh berbuat demikian hanya kalau ada seseorang yang lebih besar pangkatnya daripada Menteri Kerjaraya dan Menteri Kewangan II memberikan kuasa kepada beliau berbuat demikian)

4) Jumlah wang yang perlu dilaksanakan ialah Rm600juta seperti yang diumumkan oleh Abdullah Ahmad Badawi pada 13 November 2006.

5) Penglaksanannya mesti disiapakan dalam masa dua bulan. ( ini bererti RM600 juta mesti dihabiskan sehingga akhri tahun ini ataupun sekitarnya.).

6) Sarawak tidak diambilkria dalam rencana ini kerana tidak ada UMNO di negeri itu.

7) Peruntukan RM600 juta hanyalah untuk UMNO dan akan diuruskan oleh pemimpin bahagaian UMNO.

8) RM3 juta akan diperuntukan kepada setiap bahagian UMNO (tanpa peruntukan kepada Sarawak yang ketiadaan bahagian UMNO).

9) Surat pengesahan RM600 juta pada 13 November 2006 tetai dua hari kemudiannya pada 15 November 2006, Parliamen telah diberitahu : Kementerian belum lagi dimaklum tentang 600 juta yang ingin dikemukakan kepada projek-projek luar Bandar.


10) Ini adalah wang kerajaan dan diperuntukkan kepada UMNO kerana Parlimen telah diberitahu: 600 juta ini adalah diberi oleh duit kerajaan Barisan Nasional dan bukan duit UMNO.Harap maklum juga betapa Malaysia Today pernah melapurkan dalam Krisis Perlembhagana dalam UMNO pada 13 November 2006 dan Ali Baba beserta 40 penyamun pada 15 November 2006.
Pada 13 November 2006, menjelang Perhimpunan Agong UMNO minggu lalu Presiden Abdullah Ahmad Badawi, telah memanggil semua pemimpin 191 Bahagian Umno dan ahli jawatankusa untuk satu mesyuarat ‘pre-council’ dan mengumumkan bahawa belaiu akan memberikan setiap bahagian dengan RM3 juta. Sepatutnya wang itu adalah untuk pembangunan luar bandar. Tetapi wang itu akan diamanahkan kepda ketua bahagian dan ahli jawatankuasa mereka . Sesiapa yang mahu sebahagian wang itu ‘pandai-pandai bodek ketua bahagian’.
Salahuddin bin Ayub, anggota PAS bagi wilayah Parliamen Kubang Kerian, kemudian membangkitkan perkara ini di Parlimen pada 15 November 2006 dan jawapan rasmi yang diterima daripada kerajaan ialah wang itu akan diuruskan oleh kerajaan dan bukan oleh ketua bahagian UMNO.

Ini adalah satu jawapan yang penuh pembohongan dan bertujuan untuk memesongkan maklumat. Wang itu tidak akan – dan saya ulang tidak akan – diuruskan oleh kerajaan tetapi akan diuruskan oleh ketua bahagian UMNO. Kerajan berbohoong dalam Parlimen dan tidak tahu apakah impliaksi pembohongan ini.

Sebab merka berbohong di Parlimen adlah amat mudah. Wang RM600 jut aitu adalah dana kerajaan tetapi akan disalurkan kepada UMNO untuk kegunaan parti. Sudah tentu ini kerja haram. Tetapi merka perlu lakukn ini kerana alasan yang amat simple. Mereka mahu membeli ketua bahagaian termsuk ahali jawatanakuasa bahagian – yang kesemuanya adalah perwakilan di Persidangan Tahunan UMNO – sebagai jaminan tidak ada sesiap ayang akan membangkitkan soalna yang memalukan ataupun menghenyak Majlis Tertinggi UMNO kerana kontroversi membabiakan mesyuarat MT pada 28 September 2006.

Mengikut penilaian yang dibuat oleh Ibupejabat UMNO, sekitar 60% perwakilan masih menyokong Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dan mereka telah diberikan rencana di mana segelintir mereka akan membangkitkan perkara yang baru sangat dirumuskan dalam Persidangan Agong itu. Kebanyakn merka itu sudah sedar pa yang terjadi semasa Majlis tErtinggi UMNO bersidang pad 28 September 2006. Pada mesyurat itu ada tindakan menarik balik catatan mesyuarat sebelumnya. Dalam mesyuarat itu (sebelumnya) Majlis Tertinggi telah membincangkan kisah Mahathir mahu bertanding bagi menjadi calon perwakilan, Majlis Tertinggi membincangkan perkara itu dan MT tidak mahu Mahathir menang. Menteri Besar Kedah dan ketua bahagian Kubang Pasu bukanlah anggotai Majlis Tertinggi tetapi telah menghadiri mesyuarat itu dan diberikan arahan untuk menentukan Mahathir kalah.

Itulah yang mereka lakukan. Pada petang mahu berlangsugnnya mesyuarat bahagian Kubang Pasu, mereka telah memanggil 450 anggota perwakilan bahagian untuk menemui mereka dan setiap ahli telah diberikan sampul surat mengandungi RM200 dengan arahan tidak mengundi pencalonan Mahathir. Itu sebabnya nama Mahathir tidak tersenarai antara nama yang bertanding Mesyurat di Kubang Pau itu telah juga dihadiri oleh anggota Lembaga Disiplin UMNO sebagai pemerhati, dengan tugas menentukan tidak ada sebarang taktik kotor digunakan semasa mesyuarat itu. Sepatutnya mereka menjadi polis untuk parti, tetapi mereka menjadi tukang karut dengan cara menghina Mahathir dan menjelaskan kepada para perwakilan agar tidak mengundi bekas bos parti mereka. Kalau menghantar seorang pencuri untuk menangkap pencuri lain , fahamlah kita tetapi kalau menghantar polis parti untuk melakukan jenyaah adalah paling unik di dunia ini dan bukannya di Malaysia sahaja. Di mana tercetus kontroversi baru membabitkan pasukan gerak Khas polis dan penglibatannya dalam pembunuhan.

Seperti yang mereka kata, apabila anda membohong anda perlu berbohong banyak kali untuk menutup pembohongan yang pertama tadi. Orang China kata semacam menggali satu lubang untuk menutup satu lubang yang lain. Akhirnya lubang kedua menjadi lebih besar lagi. Saya agak orang Amerika akan berkata bila anda menemui satu lubang, hentikan menggali lagi.
Seperti yang mereka juga kata, setiap peristiwa muncul tiga kali. Tetapi UMNO mengalaminya empat kali. Orang Cina kata empat (si) bererti mati. Kesalahan petama yang mereka lakukan ialah membincangkan macam mana mensabotj Mahathir di Mesyuarat Majlis Tertinggi. Kesalahan kedua ialah memadam semua catatan daripada minit mesyuarat . Yang ketiga ialah memanggil lebih 450 anggota perwakilan untuk bertemu dan membayar mereka RM200 setiap seorang agar tidak mengundi nama Mahathir. Akhirnya jenyaah yang keempat dan pukulan maut ialah membayar setiap bahagian RM3 juta duit kita (rakyat) tetapi mereka kata sebagai” (duit kerajaan Barisan Nasional seperti yang mereka sebut di Parlimen) untuk menentukan perwakian diam membisu supaya tidak ada sesiapa membangkitkan isu ini dalam Persidangan Agong UMNO. Saya fikir kalau pembunuhan boleh di pandang remeh sahaja apalah sangat mencuri RM600 juta duit kita, menyogok anggota UMNO, menipu dengan undi tipu, membohong di Parlimen dan pelbagai lagi yang kononya perkara remeh-temeh tidak akan menaikkan kening rakyat Malayasia.
Seperti yang orang Melayu kata , “perkara biasa saja”. Saya fikir ini membuktikan satu perkara: “ Melayu sudah hilang di dunia”, kerana orang Melayu yang tulen dulu-dulu tidak akan merelakan perkara semacam itu. Mereka akan menghunus keris dan menentang segala kemungkaran. Tetapi hari ini mereka menghunus keris hanya untuk mempertahankannya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home