Tuesday, November 21, 2006

Israel Mencipta Tebuan Maut

Israel Mencipta Tebuan Maut
(Isrealis Building Tiny Flying Death 'Hornet')11-18-6.
JERUSALEM (Reuters) –
Terjemahan -marhaintua-

Israel sedang menggunakan nanoteknologi untuk mencipta satu robot kecil sebesar seekor tebuan yang mampu menghmbat, mengambil gambar dan membunuh sasarannya. Demikian disebut oleh satu lapuran akhbar pada Jumaat dulu.

Robot yang boleh terbang itu dinamakan “tebuan bionik” (bionic hoarnet) akan mampu menyusuri lorong yang sempit untuk mencari sasaran yang sememangnya sukar disasari seperti pelancar roket; demikian yang dilapurkan oleh Yedioth Ahronoth.

Itulah antara beberapa senjata yang sedang dicipta oleh pakar sains untuk memerangi kumpulan militan, katanya. Yang lain termasuklah sarung tangan sangat- hebat yang boleh memberi penggunanya satu kuasa ‘bionik’ dan pengesan mini untuk mengesan pejuang berani mati.

Penyelidikan itu mencantumkan nanoteknologi dalam jabatan keselamatan Israel dan mencari penyelesaian kepada masalah yang tidak dapat diselesaikan oleh tentera Israel. Demikian penjelasan Timbalan Perdana Menteri Shimon Peres.

Perang Lubnan membuktikan betapa pentingnya kita memilikki senjata kecil dan berbentuk mini. Adalah tidak masuk akal untuk kita menggerakkan satu pesawat terbang yang bernilai UD$100 juta mencari pengbeom berani mati. Kerana itu kita mesti mencipta senjata masadepan yang bersifat “futuristic weapons”.


Perang 34-hari di Lubnan telah ditamatkan setelah PBB berjaya mengadakan gencatan senjata pada pertengahan Ogos lalu. Perang itu telah mengorbankan 1,200 orang Lubnan kebanyakannya orang awam dan 157 orang warga Israel, kebanyakannya anggota angkatan tenteranya.

Prototaip senjata baru itu dijangka asiap dalam masa tiga tahun lagi, katanya.

Penterjemah:

Apakah kajian yang akan dilakukan oleh angkaswan Malaysia yang akan naik ke angkasa nanti? Khabarnya dia akan membuat kajian dengan batu seremban dan batu
permainan congkah? Betulkah itu?.....ish……………..!!!

Sekali fikir pula mujur juga dia tidak disuruh buat ujian dengan menggunakan keris terbang… Dan keris itu pula ditempah secara pukal daripada Negeri China. ishhh ishhhh!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home