Saturday, November 18, 2006

Pengikut Haprak Mempunyai Pemimpin Yang Haprak Juga

Pengikut Haprak Mempunyai Pemimpin Haprak juga.
(Mediocre Followers Have Mediocre Leaders)
M Bakri Musa (www.bakrimusa.com)
18 November, 2006.

Kepimpinan Perdana Menteri Abdullah yang kurang cekap merupakan separuh masalah yang ada. Pemimpin tidak wujud dalam situasi yang lompong, mereka wujud kerana adanya para pengikut. Pengikut yang haprak sesungguhnya merela dan mengalakkan pemimpin yang haprak juga.

Selain kepimpian Abdullah yang tidak cekap ia juga merupakan gambaran jenis pengikutnya. Pengikut Abdullah yang paling rapat dengannya adalah para menteri, diikuti oleh anggota Majlis Tetinggi UMNO, kemudian para anggota parti itu dan akhirnya rakyat jelata.

Para menteri bertemu dengan Abdullah sekurang-kurangnya sekali pada setiap minggu dalam mesyuarat kabinet. Anggota Majlis Tertinggi UMNO berkumpul untuk memberikan khidmat nasihat kepada Presiden mereka sekurang-kurangnya sekali setiap bulan. Anggota parti yang biasa dapat menyuarakan pandangan melalui para perwakilan yang dilantik khas sekali dalam setiap tahun semasa Persidangan Agong UMNO (PAU) . Akhirnya para pengundi menyuarakan pandangan mereka secara koletif setiap limat tahun semasa Pilihanraya Umum.

Dinamika pemimpin-pengikut yang membabitkan Abdullah adalah menepati budaya ‘Pak Turut’ persis sekumpulan kelasi kapal yang mabuk sakan mengapi-api dan mengalakkan nakhoda yang sama mabuk semacam mereka. Apabila kapal akhirnya terkandas di batu karang dan menghancurkan segala yang berharga, tidak dipedulikan lagai siapa yang bersalah.

Maklumbalas Para Pengikut

Kejituan, keberkesanan, dan impak maklumbalas adalah berbeza-beza berasaskan pelbagai lapisan pengikut. Senjata rakyat marhaen (sekurang-kurangnya para pengundi) adalah merupakan usaha yang terakhir. Walaupun perkara itu memang paling berkesan dan mencetuskan rentetannya, ia juga amat kasar. Keputusan mereka adalah mudah: kekalkan atau humban sahaja. Memang tidak ada bunga-bunga dan seninya seperti yang dialami oleh Presiden Bush dan para penyanganya dalam Parti Republikan dengan penuh kekecewaan baru-baru ini.

Yang turut sama keberkesanannya tetapi kurang kasar dan dengan itu berkemungkinan lebih berfaedah adalah suara akar umbi parti. Bekas Perdana Menteri Margaret Thatcher pernah dikejutkan oleh hakikat semacam ini tidak lama dulu apabila beliau telah ditendang keluar walaupun dia pernah berjaya memimpin parti untuk menang besar tiga kali dalam plihanraya umum. Hari ini, anggota Parti Buruh sudah memberikan ingatan yang lantang kepada Perdana Menteri Tony Blair bahawa dia sudah terlalu lama berada di takuk jawatannya. Seperti Thatcher, Blair turut berjaya memimpin partinya mengharungi tiga pilihanraya. Kalau anggota parti melupakan ataupun tindak mengendahkan lagi tanggunjawab mereka, percayalah nanti betapa para pengundi akan lebih bersedia menghantar mesej yang mendukacitakan seperti yang dilakukan kepada Bush.

Anggota UMNO mempunyai sekurang-kurangnya dua saluran untuk mendaftarkan keresahan mereka terhadap seseorang pemimpin; melalui para perwakilan di Persidangan Agong Tahunan, dan melalui anggota Majlis Tertinggi.

Persidangan Agong UMNO, yang baru selesai, adalah tidak lebih dari sesi bodek-membodek, puja- memuja terhadap pucuk kepimpinan, dengan dibiayai wang poltik yang haram ataupun pembiayaan perbendharaan Negara. Tidak ada lagi suasana bila pemimpin UMNO yang paling dihormati dicabar dengan sihat. Kita tentu mengimpikan zaman satu ketika dulu semasa Sulaiman Palestin telah berani mengemukakan nama untuk mencabar jawatan parti presiden di waktu itu. Mana perginya pemimpin yang mengaum laksana singa untuk menjerit di telinga para pemimpinnya?. Mana perginya kumpulan halia yang sepatutnya memberikan sedikit perasa kepada gigitan rakus para pemimpinnya?

Kalau para perwakilan telah gagal, mereka mudah sahaja dimaafkan. Lagipun mereka bukannya krim ataupun pemimpin parti yang tergolong di peringkat atasan. Masih ada lagi Majlis Tertinggi UMNO yang dianggotai kumpulan elit kebanyakanya professional dan veteran parti. Orang-orang yang menganggotai Majlis ini memang sudah matang dan berpengalaman, Sudah tentu sukar untuk mereka berganding bahu memalingkan muka membiarkan keadaan bermaharajagila begitu..


Majlis Tertinggi UMNO yang ada telah diwujudkan sejak persidangan kepimpinan lebih satu tahun yang lalu. Ini bererti mereka telah mengadakan lebih satu dozen pertemuan dengan presiden parti. Sudah tentu ada seorang angota yang berani bersuara untuk memberitahu presiden parti yang dia sedang memakai kain cukin sahaja dan tidak sehelai sarung pelekat, apalagi samping sutera yang digemari oleh lelaki Mungkin mereka juga telah terpesona memikirkan bahawa maharajah mereka yang telanjang-bulat sedang memakai pakaian yang serba lengkap.

Mungkin juga anggota Majlis Tertinggi ataupn ‘MT’ telah didorong oleh halatuju para anggota di peringkat akar umbi. Seperti yang disebut oleh seorang blogger, anggota MT sudah menjadi (empty) ataupun mati-akal sama sekali. Dalam UMNO, yang bijaksana dan berkrim sukar dapat naik ke atas – persis naiknya ibu susu dalam pembikinan keju; tetapi golongan keladak dan habuk serta serbuk yang selalunya terapung keatas; laksana penyucian kain dalam mesen pembasuh. .

Kalaulah akar umbi dan para pemimpin gagal menilai prestasi Abdullah yang ternyata haprak itu, sudah tentu ada para menteri yang bertemu dengannya selalu dan melakukan tugas yang penting itu baik secara berlembut ataupun berunsur mengugut. Yang penting ialah masa depan negara dan bukannya orang perseorangan. Pertaruhannya adalah tinggi dan tanggunjawabnya memang besar sekali.

Kalau mengikut tradisi berparlimen yang unggulan, ada menteri yang pernah meletakkan jawatan sebagai tanda tidak puas hati ataupun tidak senang dengan perdana menteri, seperti yang dilakukan oleh mendiang Robin Cook kepada Tony Blair, dan Paul O’Neil kepada Bush. Ketokohan para menteri semacam itu naik melonjak gara-gara pengunduran mereka.

Apabila tidak ada seorang pun menteri Abdullah yang melepaskan jawatan sebagai protes mereka membawa satu makna sahaja: mereka menganggap ketidakcekapan Abudullah sebagai perkara yang berbeza. Ini bererti para menteri itu semunya memang sama-sama tidak cekap.


Membuta-tuli

Perdana Menteri Abdullah telah mengumumkan dengan berani niat mahu terus mencengkam kuasa bukan sahaja untuk dua penggal malahan kepada tiga penggal. Alangkah riaknya!

Yang pasti, para pengikutnya, baik daripada para menteri kabinet hinggalah anggota Majlis Tertinggi dan akar umbi, telah berjaya menggula-gulakan beliau dengan pujian bahawa apa yang dilakukkannya adalah kerja unggulan.

Abdullah fikir adalah lebih baik memberi amaran kepada pengikutnya supaya ‘tidak menguji beliau’. Nampaknya Imam ini menjadi khayal disebabkan pujian para pembodeknya, yang berjaya memabukkan fikirannya untuk mempercayai bahawa dia memang sudah di takdirkan meminmpin negara. Dia seolah-olah berfatwa agar tidak mencabar kehendak Allah.
Sekarang, terpulang kepaga tanggungjawab satu golongan pengikut untuk sama-sama berganding bahu menilainya: para pengundi. Kalau mereka sama-sama bijaksana semasa memperbaharui amanat kepada Abdullah, maka kata pujangga bahawa rakyat mempunyai hak keatas pemimpinnya akan terbukti benar sekali lagi.

Oleh kerana senjata rakyat adalah kasar dan berkesampingan kesannya bukan mudah diramalkan. Ketika para pengundi British menghumban Parti Buruh yang lama satu ketika dulu untuk meletakkan kerajaan Kosrvatif pimpinan Thatcher, peristiwa itu telah merobah Britian menjadi satu negara yang lebih baik.

Semasa pengundi Malaysia bertindak mahu mengajar kerajaan Perikatan dulu, ia menjadi satu pengajaran dalam pilihanraya 1969, kesannya memang mencetuskan petaka kepada negara. Rentetan bencana ini, lahirlah suara garang dalam UMNO yang mempersalahkan pucuk kepimpinan, tetapi suara itu lahir selepas bencana meledak. Kalaulah pemilik suara itu berani melahirkan hasrat mereka lebih awal sebelum itu, para pemimpin tentu dapat digesa untuk merobah cara mereka dan negara tentu telah terselamat daripada mengharungi tragedi yang sungguh memilukan.

Manusia mempunyai cara menyerlahkan perasaan, sama ada melalui pilihanraya ataupun bukan. Ketika orang Iran naik muak dengan Shah Pahlawi, mereka telah gunakan senjata terakhir: dengan menghumban raja itu daripda takhtanya. Soal paling utama yang menghantui mereka ialh bagaimana cara untuk mengusir dia, bukannya tentang kesan dan bencana keputusan mereka. Kerana itu mereka tidak pedulikan siapa yang akan menggantikanya ataupun apa yang berlaku kepada perubahan dasar negara. Hari ini orang Iran masih menanggung tekanan tindakan dulu. Inilah yang terjadi kalau anda gunakan senjata terakhir; anda tidak mampu meramalkan kesannya terlebih dahlu..

Kalaulah para penasihat, menteri dan pembodek Shah memberikan nasihat yang waras kepada beliau seawal mungkin dan dia dapat merobah perangainya, nasibnya dan nasib mereka dan juga nasib rakyat Iran tentu telah berbeza daripada yang telah berlaku sebenarnnya.

Abdullah berani bersuara lantang mengutuk orang yang mengkritik beliau sebagai pembawa fitnah dan ini adalah satu rujukan kepada ajaran Quran di mana penyibar fitnah adalah menyalahi ajaran agama. Ini bukanlah kali pertama mahupun terakhir untuk seseorang ahli politik mencari perlindungan agamanya. Sebaliknya apa yang patut Abdullah lakukan ialah mencari perlindungan daripada ajaran surah Quran yang berkata ‘seandainya anda melihat dosa dilakukan, anda harus gunakan tangan untuk menghalangnya. Jika gagal, gunakanlah lidah , bererti menyerlahkan suara penentangan. Setidak-tidaknya anda menolak perbuatan itu di hati kalbu, dengan kesedaran bahawa Allah maha mengetahui dengan pilihan itu.

Saya mungkin tidak dapat meyakinkan Abdullah mahupun para penyokongnya melalui tekanan di papan kekunci. Sekurang-kurangnya saya telah menyatakan peranan saya untuk menyerlahkan ketidak-puasan hati sendiri.

Memang ada kesannya apabila para penyokong diam membisu dan tidak berbuat sesuatu, ataupun lebih dahsyat lagi kalau asyik memuji dan memuja perbuatan yang tidak cekap dan haprak. Para mentei Abdullah berserta mereka yang menganggotai Majlis Tertinggi mungkin dapat mewajarkan sokongan mereka terhadap beliau berasaskan kesetiaan diri dan juga kepada parti,” kerana tidak mahu buat kacau’ ‘lebih suka mengikut ssstem kerja’ ataupun sengaja memang tamak haloba untuk terus bwrgayut kepada kuasa. Tidak kiralah kalau kesannya adalah sama sahaja.

Sesiapa yang menjunjung air di belakang seorang pemimpin yang mudah gelabah, akan kebasahan setiap kali dia tersilap langkah. Silap-silap dia boleh tercungap dalam air baldi yang dibawanya.


Para menteri Abdullah, anggota Majlis Tertingi dan para perwakilan UMNO seharusnya diberi ingatan akan hakikat ini.

Terjemahan -marhaintua-

0 Comments:

Post a Comment

<< Home