Wednesday, December 20, 2006

Rencana Bush Mahu Menang di Iraq Didedahkan

Rencana Bush Mahu Menang di Iraq didedahkan.
(Iraq: Bush’s plan for victory revealed)

Ali Cordoba with Kazi Mahmood - http://www.worldfutures.info/

20 Disember 2006.
Terjemahan – marhaintua-

Untuk meneruskan pertumpahan darah di Iraq, satu jenis serangan ala Fallujah dan penghapusan angkatan tentera puak Sunni adalah sebahagian daripada strategi baru yang akan didedahkan oleh Georgge W. Bush selepas Krismas 2006. World futures boleh dedahkan sebahagian strategi meneyluruh serangan itu, yang merangkumi pencarian dan pemusnahan sasaran Mujahideen dan para penyokong mereka dalam usaha terakhir Bush mahu membuktikan betapa dunia sidah terkhilaf tentang strategi perang Iraq. Sekali lagi pentadbiran Bush digugat oleh tekanan daripada pergerakan neo kon di Washington. Rumah Putih sedang mengangkat segala intipati rencana neokon tentang cara menyelamatkan campurtangan tentera Amerika di Iraq dan cuba memberikannya wajah baru setelah dilakukan penghapusan anak-anak Sunni dan orang muda mereka dalam apa yang dianggap sebagai ulangan peristiwa di Fallujah.

Rencana untuk menentukan kemenangan AS di Iraq adalah seperti berikut:

Pelan A – Menambah kekuatan tentera AS di bumi Iraq (penambahan in akan meningkatkan keperkasaan kombat dan sekaligus menolak cadangan ISG (Iraq Study Group’s Plan)

Pelan B – Serahkaan Iraq kepada NATO (bererti Turki – yang menganggotai tentera NATO dan sebuah negara yang didominasi Sunni akan digunakan untuk berperang terus menentang pejuang Sunni. Akhirnya Turki akan menjadi satu penampan terhadap kemungkinan bangkitnya revolusi Shiah di Iraq).


Pelan C – Campurtangan PBB di Iraq dengan kemungkinan menggunakan tentera Islam daripada negara OIC.

Rencana Amerika untuk kejayaan adalah bersandarkan strategi lama Washington dalam menyelamatkan bandar dan menyekat kemalangan orang awam seperti semasa Perang Vietnam dulu. Pentadbiran Amerika di bawah Bush akan mendesak Kongres dan Senat agar meluluskan dana yang lebih banyak untuk mengekalkan askar kombat menetap di Iraq selepas selesai missi pencarian dan pemusnahan mereka di sana.

Kejayaan NATO yang terhad di Afghanistan di mana para pejuang telah meningkat berpuluh kali ganda dan ratusan tentera khas asing telah terbunuh mungkin mendinginkan keghairahan pusat pemerintahan NATO untuk mengambil alih kemudi di Iraq. Peranchis sudahpun menarik askarnya di Afghanistan setelah meningkatnya aktiviti Taliban dan pejuang Sunni di sana. Sejak 2003 Peranchis telah kehilangan lebih dari 20 orang anggota pasukan khasnya.

Kanada mungkin mengkaji semula keputusannya untuk menyertai tentera di Afghanistan di mana ia sudah kerugian beberapa pertembungan angkatan khasnya menentang kumpulan Taliban.


Jarman yang tidakpun memainkan peranan penentuan ketenteraan dalam konflik di Afghanistgan dan Iraq, akan diminta membekalkan askar kombat untuk melancarkan operasi baru di kedua negara. Ini akan menguji sokongan Angela Merkel dalam pembabitan askar Jarman berperang terhadap apa yang dikatakannya keganasan tetapi sumber berkata bahawa Jarman mungkin dihantui sindrom Perang Dunia Kedua dalam rencana untuk menghantar aksar kombat berjuang bersebelahan askar Amerika dan British di mana sahaja di dunia ini.

Bagaimana pun Washington bersedia untuk berperang sendirian – walaupun Britain mungkin menarik balik askarnya daripada Iraq bermula 2007 – dan besar kemungkinannya Bush akan menggunakan Pelan A yang akan menggugat masa depan tentera Mujahidin Sunni di Iraq.

Peringkat seterusnya dalam Strategi Pelan A adalah untuk meneruskan usaha diplomatik dengan negara Islam seperti Arab Saudi (majoriti Sunni) dan beberapa negara OIC yang utama. Usaha diplomasi ini adalah bertujuan meminta negara Islam memulakan perbincangan dengan pejuang Sunni di Iraq sebagai usaha menyekat pertumpahan darah terhadap mereka oleh tentera kombat bersekutu di Iraq.

Dalam ucapan Pra Krismas beliau mengenai konflik Iraq, Bush akan menekankan bahawa kemenangan di Iraq amatlah penting kepada keselamatan Amerika. Kekalahan akan menjurus kepada konflik serantau, bencana kemanusiaan, dan peningkatan keganasan global, (kononnya). Dengan menonjolkan segala parameter ini, Bush akan bertegas bahawa tentera Mujahiddin Sunni perlu dimusnahkan sebagai usaha untuk menjamin keselamatan di negara itu.

[hehehe...otak semput dah ni...sekarang mahu musnahkan orang Sunni....di Malaysia dan Indonesia pun Sunni gak kan???]

Tentera Amerika sudahpun memilih Baghdad sebagai pusat tumpuannya dalam serangan baru ini yang akan bermula sejurus selesai ucapan Bush. Bush akan mengumumkan kepada dunia bahawa usaha diplomasi beliau untuk menghapuskan keganasan di Iraq dengan mendapatkan kerjasama jiran Iraq – Iran, Syria, dan Arab Saudi, telah pun gagal. Dia juga akan menyatakan bahawa proses politik yang dikuatkuasakan di Iraq sejak 2004 untuk menumpaskan pejuang berani mati telah gagal dan hanya akan menjadi peringkat kedua dalam satu dasar baru Iraq oleh pentadbirannya.

Kemungkinan menyingkir Noor Al Maliki, seorang pemimpn Shiah, sebagai Perdana Menteri Iraq adalah sebahagian strategi berlapis Pelan A. Maliki dilihat seabgai kurang tegas keatas masyarakatnya yang melakukan kebanyakan pengboman terhadap penduduk Sunni di Baghdad. Namun, AS percaya ini tidak akan dikira sebagai strategi perang yang cukup menyeluruh terhadap pejuang Sunni itu.

Strategi Iraq yang baru mahu digunapakai oleh Bush berpunca daripada pelbagai memo yang muncul daripada kumpulan neokon di Washington. Kumpulan ini sudahpun menubuhkan satu kumpulan kajian yang baru yang mahukan tambahan angkatan tentera Amerika yang perkasa dikekalkan di Iraq. Tujuan strategi ini, kata kumpulan yang dikepalai oleh Frederick Kagan, seorang anggoa ‘resident scholar’ di American Enterprise Institute dan bekas profesor madia sejarah ketenteraan di Akademi Tentera AS, ialah untuk menyelamat dan melindungi kawasan tertentu di Baghdad. Apabila diterjemah kepada terma ketenteraan, ini bermakna mencari dan memusnahkan pasukan Mujahidin Sunni dan menafikan senjata kepada militia Shiah yang sekarang ini di bawah lindungan dan naungan Kementerian dalam negeri Iraq.

Sumber perisikan Arab telah mengumpul maklumat bahawa pentadbiran Bush akan mengenakan tekanan keatas Iran dan Arab Saudi, yang dilihat sebagai kumpulan yang paling berpengaruh keatas negara Shiah dan Sunni, dan , terhadap pergerakan pejuang Iraq (baik Sunni ataupun Shiah). Teheran dan Riyadh akan diminta membantu kumpulan etnik pilihan mereka dan menyokong strategi baru AS untuk menang di Iraq.

Satu pelan neo-kon yang berbeza telah diserahkan kepada Bush semasa pertemuan peribadi antara Bush dan para penasihat beliau dalam kumpulan PNAC (Project for a New American Century Group) yang ditubuhkan oleh beberapa orang neokon di Washington. Pelan ini mendesak agar tentera AS melindungi penduduk Iraq daripada serangan pejuang dalam usaha untuk menyekat usaha membesarkan perang saudara di Iraq.
Kumpulan itu yakin bahawa pejuang Iraq tidak ada pilihan lain kecuali berdepan dengan tentera AS di jalanraya Baghdad seandainya mereka tidak dapat menyerang sasaran orang awm. Ini akan membolehkan tentera AS menyerang musuhnya di jalanraya Baghdad secara perang terbuka, dengan sokongan logistik yang canggih dan juga bantuan udara. Tentera darat kemudiannya akan mampu menghapuskan penyerang Sunni dan ancamannya daripada bumi Iraq.

Bush akan didesak oleh kumpulan neokon dan par apenasihat poltik beliau menggunkaan peprangan baru di Iraq itu dan menyalahkannya keatas kumpulan yang begitu masyhur dan tidak pernah wujud bernama Al Qaeda, sebagai usaha mendapatkan kejuaran politik dan untuk mendapatkan sokongana sebanyak negara yang mungkin dalam rencana berunsur Machiavellian untuk menghapuskan orang Islam di negara mereka sendiri.

Pentadbiran Bush berkemungkinan menghantar lebih 20,000 askar kombat di Iraq secepat mungkin utnuk menentukan rencana mencapai kejayaan. Missi mereka adalah membersihkan penempatan Shiah dan Sunni daripada pasukan pejuang yang menggugat keselamatan mereka. Tentera kombat AS akan tinggal terus di Iraq untuk menjamin keselamatan dan menangani kumpulan pejuang yang akan cuba mengkucarkacirkan kedamaian di Baghdad.

Kumpulan neokon mendesak Bush agar menang di Iraq, kerana takut kesan yang lebih memudaratkan dasar mereka selepas tamatnya kuasa presiden Bush. Mereka percaya tidak ada sebab untuk mempercayai kemenangan Republikan dalam pilihanraya Presiden pada 2008 nanti. Lantas, mereka berpendapat, kegagalan di Iraq hari ini akan memerlukan pengorbanan yang lebih besar esok hari dalam keadaan yang lebih menekan. Mereka juga menyedarkan rakyat Amerika bahawa iltizam nasional untuk menang waktu ini akan membuktikan kekuatan Amerika kepada “kawan-kaawan dan lawan kita di merata dunia.”

-marhaintua-

0 Comments:

Post a Comment

<< Home