Tuesday, October 24, 2006

Percaturan Politik Dr. Mahathir

Percaturan Politik Dr. Mahathir
Dr Mahathir’s ballgame
Ibnu Hakeem. Posted by: Raja Petra
THE STRAIGHT TIMES – Malaysia-today.net
23/10/06.


Pertemuan antara TunDr. Mahathir dan Abdullah Ahmad Badawi sudah pun berlalu. Tetapi, Perdana Menteri belum lagi mahu bersara. Ekonomi negara tidak akan pulih dengan segera. Putra UMNO akan terus memujuk kumpulan Mat Rempit. Khairy Jamaluddin, Scomi, Kamaluddin Abdullah, ECM Libra, Patrick Lim, Monsoon Cup dan banyak lagi pembaziran regim Abdullah Badawi akan terus bernafas lega – untuk seketika ini.

Di satu Sidang Akhbar di kediaman beliau pada Isnin 23 Oktober, 2006, TunDr. Mahathir telah menjelaskan beberapa pembohongan yang sudah pun disiarkan oleh media arus perdana mengenai pertemuan beliau dengan Perdana Menteri Abdullah sehari sebelumnya. Cadangan pertama Mahathir ialah bertemu dengan Majlis Tertinggi UMNO tetapi cadangan itu telah ditolak bulat-bulat oleh Abdullah. Kemudian Mahathir mahu bertemu dengan menteri kabinet UMNO, itupun telah ditolak oleh Badawi.

Akhirnya pertemuan itu telah diuruskan melalui usaha MUBARAK, persatuan bekas anggota parlimen, dan anak lelaki beliau Mokhzani. Dr. Mahathir telah meminta agar ada seorang saksi daripada setiap pihak tetapi Abdullah Badawi telah menolaknya juga. Namun demikian, Dr. Mahathir telah berjaya merekamkan dalam pita keseluruhan pertemuan yang berlangsung selama dua jam.

Mengikut kata Mahathir, nampak sangat Pedana Menteri tidak tahu-menahu akan banyak perkara. Abdullah mendakwa dia tidak sedar akan salahlaku anaknya, anak menantunya, anggota keluarganya yang lain, dalam banyak hal termasuk dalam urusan Kerajaan. Kemudian dia memberitahu Dr. Mahathir bahawa dia akan beritahu anaknya, serta anak menantunya membuat lapuran kepadanya mengenai sebarang salah laku yang mereka telah lakukan.

Kita mesti ingat balik, sebelum ini ketika Scomi dipercayai mendapat banyak kontrak Kerajaan, Abdullah Badawi telah meminta Scomi menghantar satu lapuran mengenai perkara itu. Scomi telahpun memberikan lapuran itu kepada PM yang menafikan mereka ada berbuat sebarang salahlaku. Begitulah juga nanti, kita dapat jangka kedua anak dan anak menantunya akan menyerahkan satu lapuran lagi yang menyatakan mereka tidak pernah buat kerja salah laku itu.

Mengenai monopoli Scomi mendapat kontrak membekalkan lumpur kepada Petronas, Abdullah Badawi mengulangi ketegasannya kepada Mahathir bahawa Scomi merupakan satu-satunya syarikat pembekal lumpur penggerudian di rantau dunia sebelah sini. Abdullah Badawi tidak pula berkata sebelum itu siapa yang membekalkan lumpur penggerudian itu kepada Peteronas sebelum dia menjadi Perdana Menteri.

Pertemuan antara Mahathir dan Abdulalh Badawi hanya merupakan peristiwa yang membuang masa. Dr. Mahathir memang skeptik kalau pertemuan itu akan membawa sebarang guna. Namun demikian, Dr. Mahathir masih meneruskan perjuangannya mengikut peraturan. Di Kubang Pasu beliau enggan berjumpa dengan sesiapa yang menjadi anggota perwakilan sebelum majlis pembuangan undi kerana itu dianggap sebagai berkempen. Pertemuan beliau dengan Badawi sekarang adalah mengikut saluran protokol yang sempurna. Tidak ada sesiapa boleh menuduh beliau menikam PM dari belakang. Tun Dr. Mahathir telah menyampaikan kepada Abdullah mesej yang sama yang telah diulanginya banyak kali di mana-mana sejak empat bulan yang lalu.

Dr. Mahathir berkata dia gusar bahawa UMNO dan Barisan Nasional akan kehilangan sokongan besar dalam Pilihanraya Umum yang akan datang. Dia mengeluh bahawa masyarakat perniagaan Cina sudah menjadi begitu sedih terhadap pengurusan ekonomi dan politik negara ini. Kemungkinan besar mereka tidak akan memberikan undi kepada BN dalam pemilu yang akan datang. Dia berharap Kerajaan (pemimpin) boleh ditukar sebelum itu. Bukannya mustahil untuk pemimpin melepaskan jawatan sebelum Pilihanraya Umum.

Bila ditanya mengenai aduan wujudnyaa politik wang semasa pilihan jawatankusa bahagian Kubang Pasu, Dr. Mahathir berkata Abdullah Badawi tidakpun menyebut apakan jawatankuasa disiplin UMNO akan mengumumkan keputusan siasatan mereka. Mungkin memakan masa juga sebelum kita dapat mendengar apa-apa tentang aduan yang dibuat oleh lima orang anggota perwakilan.

Setakat ini tidak ada satupun projek Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9) yang terlaksana. Rgim Abdullah Badawi sudah bertakhta selama tiga tahun, selain Scomi dan ECM Libra yang membesar berkali ganda, tidak ada pertumbuhan di bahgian lain ekonomi negara. Dr. Mahathir menjelaskan bahawa apa yang disebut sebagai PFI (Inisiatif Kewangan Awam – Private Finance Initiative) adalah satu kelentongan untuk memudahkan ‘kotrak dirundingkan’. PFI hnyalah merupakan nepotisme para kroni yang sebenarnya berasaskan BLT (Build, Lease and Transfer – Bina, Pajak dan Tukarmilik) Ini bemakna syarikat yang bernasib baik akan membina projek, pajakkan kepada kerajaan dan akhirnya pulangkan balik hak milik kepada kerajaan. Satu syariakat kerajaan akan mencari sumber kewangan untuk membina projek PFI itu. Tidak ada risiko pasaran. Akhirnya, Kerajaan akan membayar untuk PFI itu.Kalau diimbau pertemuan itu, jelas ia tidak mencapai apa-apa yang menyerlahkan sesuatu yang positif kepada ekonomi negara, politiknya ataupun untuk menjaga martabat parti yang diwujudkan oleh Dr. Mahathir - UMNO.

Kalau adapun sesuatu yang ganjil daripada pertemuan itu sekarang ini memang masuk akal juga seandainya Dr. Mahathir mempunyai rencana lain yang konkrit untuk menyingkirkan Abdullah Badawi. Dia boleh rancakkan kempen terdahap Perdana Menteri tanpa dilihat sebagai berniat jahat ataupun berdendam. Semua itu sudah lama terdedah. Semua pihak sudah mengetahuinya. Ini merupakan percaturan politik Dr. Mahathir.

Terjemahan –mathaintua-

0 Comments:

Post a Comment

<< Home