Tuesday, December 19, 2006

ISA: Dua modus operandi SB yang keji

ISA: Dua modus operandi SB yang keji


Saari Sungib abuurwah@gmail. com
Thu Dec 14, 06 02:47:18 AM

Jelas Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah instrumen bagi menjaga kepentingan politik Umno. Saya telah nyatakan bahawa kepentingan politik Umno terdiri daripada dua bidang utama. Pertama, melindungi atau mengukuhkan kuasa politik elit dalam Umno-BN. Kedua, menutup jenayah politik elit Umno-BN.

Saya telah menghuraikan perkara kedua dengan beberapa contoh yang terang. Sekarang biarlah saya huraikan perkara yang pertama pula.

Dalam menjalankan kerja bagi melindungi atau mengukuhkan kuasa politik elit dalam Umno-BN, elit atasan Pegawai Cawangan Khas (SB) beroperasi berdasarkan dua modus operandi tunjang.

Pertama, mengesahkan, mengiyakan dan menjustifikasikan pemikiran, sikap, kecenderungan dan akhirnya keputusan bos mereka, iaitu Perdana Menteri (PM). Biasanya PM juga akan menjadi Menteri Keselamatan Dalam Negeri, iaitu orang yang berkuasa penuh di atas urusan ISA.

Kedua; menggunakan kuasa yang luas untuk berusaha mencari jalan, helah dan mereka-reka cerita bagi membolehkan PM bertindak menggunakan ISA ketika mana kepentingan PM dan elit Umno mula atau sudah terancam.

Bagi menjayakan kedua modus operandi ini, segelintir elit atasan SB dipilih secara eksklusif oleh PM. Mereka adalah lantikan politik. Dalam struktur Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dikatakan bahawa hanya dua orang sahaja yang mempunyai akses terus kepada PM.

Dua orang tersebut adalah IGP dan Boss No. 1 SB
Walaupun Boss No. 1 SB secara rasminya adalah di bawah Ketua Polis Negara (IGP), tetapi dalam dua modus operandi tadi, Boss No. 1 SB tidak perlu melapor dan merujuk kepada IGP. Beliau melapor direct kepada PM!.

Ramai di kalangan Pegawai Penyiasat (IO) yang melonjak-lonjak penuh gembira menceritakan bahawa Boss No. 1 mereka dalam urusan menahan tahanan ISA tidak perlu merujuk kepada IGP. Tugasnya adalah direct di bawah PM. Dengan itu IO-IO tersebut mendabik dada mengatakan kerja-kerja mereka adalah kerja-kerja arahan langsung daripada PM!.

Oleh kerana arahan Boss No. 1 SB datangnya daripada PM atau demi menjaga hasrat PM, maka Boss No. 1 SB perlu memprofailkan secara rapi IO-IO ini di kalangan SB-SB dalam menjayakan sesuatu operasi penahanan ISA.

Pemprofailan IO-IO ini tidak mungkin membolehkan IO-IO itu memahami dan membaca tujuan sebenar arahan yang diberikan kepada mereka. Mereka tidak dapat gambaran menyeluruh atau the big picture tentang tugas-tugas yang diarahkan untuk mereka lakukan.

Untuk itu setiap operasi ISA, IO-IO akan dipilih di kalangan SB-SB yang tidak kenal antara satu sama lain dan juga tidak mengetahui apa tugas yang dijalankan oleh satu IO dengan IO-IO yang lain.

Semua IO itu hanya melaksanakan apa yang ditetapkan dalam skrip dari pihak atasan. Mereka tidak boleh menyoal dan tidak boleh buat selain daripada apa yang diarahkan. Itu sebabnya dalam sesuatu operasi ISA, seorang IO hanya ditugaskan dengan sesuatu tugas khas.

IO yang diperintahkan mencarut dan merapu akan mencarut dan merapu
Contohnya, seorang IO tidak habis-habis menceritakan kisah-kisah seks, liwat, tiger-show, tarian bogel, hubungan seks dengan isterinya dan kisah-kisah intipan adegan seks dato', datin, tan sri dan puan sri!.

Ada pula IO yang berbangga menceritakan adegan-adegan seksnya dengan pelajar-pelajar IPT tempatan yang kononnya melakukan perbuatan itu demi membiayai yuran pembelajaran mereka.

Dengan bangganya ia berkata: "Aku kerjakan dia enam kali malam tu.. sampai tak ada apa lagi.. yang ada angin saja yang keluar dari %^&#nya..."!.

IO yang tugasnya memaki dan menyumpah, akan memaki dan menyumpah secara marathon

Contohnya, seorang IO yang diarahkan menyebut Anwar Ibrahim sebagai "Dajjal" akan mengulang-ngulang menyebut sumpahan tersebut dari mula hingga penghujung soal-siasat 60 hari. Tiada IO lain yang perlu menyokong atau menegur sumpah seranahnya terhadap Anwar Ibrahim.

IO yang ditugaskan memfitnah akan melakukan kerja-kerja fitnah tersebut dengan penuh ghairah sekali. Fitnah itu ditumpukan khas kepada orang-orang yang dianggap sebagai ikutan tahanan ISA tadi.

Contohnya, bagi tahanan Al-Maunah mereka berdepan dengan berbagai-bagai cerita fitnah tentang Amin Razali (Al-Marhum). Amin dikatakan tidak tahu membaca Al-Quran dan oleh itu sentiasa menjadi orang yang terakhir sekali ke bilik air demi mengelakkan dirinya diminta menjadi imam solat berjamaah di kalangan ahli-ahli kumpulannya! .

Amin juga dikatakan kuat hisap rokok dan bersembunyi dalam tandas demi mengelakkan ahli-ahli Al-Maunah mengetahui bahawa dia sedang menghisap rokok.

Bahkan mereka katakan bahawa Amin Razali mengsonglap berpuluh-puluh ribu ringgit duit ahli-ahli Al-Maunah dengan memperdayakan mereka membeli pedang dan baju sakti!.

Jika orang tahanan tadi cenderung kepada PAS, maka habis PAS dimaki seranah oleh IO yang ditugaskan untuk memaki seranah PAS. Macam-macam fitnah kreatif yang dicipta oleh mereka sampaikan dikatakan ada seorang pemimpin kanan PAS yang mengadakan hubungan seks berkali-kali dengan anak perempuannya sendiri!!.

Maklumat itu didapati daripada isteri pemimpin kanan PAS itu sendiri yang datang mengadu kepada IO!!. Apa punya logik ke cerita itu?. Namun kerana bernafsu sangat memfitnah PAS, apa saja boleh keluar daripada mulut yang busuk lagi celupar itu.

Ada seorang IO memfitnah seorang pemimpin kanan PAS yang kononnya mengadakan hubungan seks secara sulit dengan isteri sahabatnya sendiri!. IO itu pergi jauh sehingga berkata: "Dia buat kerja tu...sampai tersekat bulu %^&# perempuan tu dalam kerongkong dia"!!!!.

IO yang dikerahkan memfitnah pemimpin-pemimpin yang menentang Umno itu juga boleh pergi begitu jauh dengan melakunkan adegan-adegan menonggeng, mengangkang, mengongk*k dan seumpamanya.

Jika tahanan tersebut merupakan penyokong Parti Keadilan, maka hancur nak ghak lah cercaan dan fitnah terhadap Anwar, Wan Azizah, Nurul Izzah, Mak Yan, Dato' Ibrahim dan mereka yang sewaktu dengannya.

Sampaikan Idrus Ibrahim, abang Anwar sendiri tidak lepas daripada fitnah, mencarut dan kata nista.

Apabila disanggah, IO seperti itu cepat-cepat mengatakan bahawa mereka ada bukti, mereka siasat dan sudah lama mereka pantau kegiatan pemimpin-pemimpin pembangkang.

IO seperti ini apabila diingatkan dengan ayat-ayat daripada Surah An-Nur tentang hukum qazaf dalam Al-Quran, cepat-cepat mengatakan: "Itu Quran.. yang kami tahu ni kami nampak sendiri dengan menggunakan alat-alat canggih..Kami pasang dalam tempat depa buat kerja tu..."!!.

Alangkah kejinya perbuatan mereka itu semata-mata kerana mengikut arahan Boss No. 1 mereka
IO yang diarahkan untuk menakut-nakutkan dan mengancam akan mengikut skrip arahan berbuat demikian dengan tidak lebih dan tidak kurang.

IO seperti ini bermula dengan menceritakan berjam-jam pengalamannya membogelkan tahanan, menjentik zakar lelaki, memaksa tahanan wanita membuka pakaian dan mengarahkan mereka berdiri berjam-jam dengan sebelah kaki dalam keadaan bogel.

IO yang ditugaskan menakut-nakut dan mengancam tahanan seperti ini juga akan menceritakan kejayaannya mendapatkan rahsia daripada tahanan dengan memicit buah zakar para tahanan.

IO ini berkata: "Hei.. aku dah berjaya dapatkan semula pistol yang dia sembunyikan. . senang saja.. Aku buka seluar dia.. lepas aku genggam telur dia macam ni!". Sambil menunjuk-nunjuk gaya perbuatannya dengan tangannya kepada tahanan.

Tahanan ISA yang sentiasa berseluar longgar dalam bilik soal-siasat sudah pasti menjadi seram sejuk apabila mendengar cerita-cerita yang mengancam seperti itu.

Apatah lagi apabila IO otak senget seperti itu menambah: "Macam engkau nilah sekarang.. apa susah.. aku londehkan seluar engkau.. aku ramas-ramas peler engkau.. Selesai..."! .

IO seperti ini juga menggunakan teknik cerita seperti: "Aku bogelkan dia.. Lepas tu aku masukkan dalam bilik tu seorang benggali... badan besar. Benggali tu keluarkan k*nek dia.. kejar tahanan nak jolok j*bur dia dengan k*nek benggali.. Dengan cara tu...cepat saja aku dapat maklumat'!.

Dalam soal-siasat ISA apabila berdepan dengan IO-IO sewel tersebut macam-macam cerita boleh timbul.

IO juga boleh guna ancaman dengan jin sundal!. Katanya terdapat bilik lokap yang berhantu. Hantu tersebut adalah hantu betina!. Kata IO itu: "Hantu betina tu suka menghisap k*nek orang lelaki!. Ada tahanan yang degil tu, aku hantar dia ke lokap tu.. Esok terus lembik.. malam tu jin sundal tu hisap k*nek dia"!!.

IO itu menambah:"Kalau engkau tak bagi kerjasama.. nanti aku hantar ke lokap tersebut.. Nak k*nek engkau kena hisap jin betina tu?".

Bagi tahanan yang beriman, ancaman seperti itu tidak memberi sebarang kesan sama sekali. Namun, apa yang penting pengalaman berdepan dengan IO seperti itu membuktikan betapa rendahnya akal budi mereka yang dijadikan perkakas untuk mempertahankan kepentingan politik Umno-BN itu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home